top of page
Zoeken
Foto van schrijverBianca Van Roosbroeck

Wie zoekt, die vindt (tartufi freschi)


Il tartufo bianco (de witte truffel), daar waren we naar op zoek in de eerste week van november. We hadden graag eens mee op truffelzoektocht gegaan. Dus vroegen we na een bezoek aan ons vertrouwde restaurant Lo Scoiattolo (de eekhoorn) aan de zoon van de eigenaar of hij niemand kende waarmee we op stap konden gaan door de Umbrische bossen. Iedereen aan de bar moest hartelijk lachen om deze vraag. Blijkbaar is de periode waarin de witte truffel gevonden kan worden bijzonder kort, moet men hiervoor lange afstanden afleggen en heeft elke truffelzoeker zijn eigen geheime plekjes. De truffel moet soms gezocht worden op een meter diepte. Die plekken worden gevonden met speciale honden waarvoor men een vergunning nodig heeft. De truffeltocht start ’s morgensvroeg rond 5 uur, wanneer het nog vochtig is en de geur nog door de honden kan opgespoord worden.


Het zou ons dan ook niet lukken om met gezin en kinderen mee op tocht te gaan. Maar er was toch één troost. In mei zouden we wél mee op zoektocht kunnen gaan naar de zwarte truffel. Blijkbaar is deze minder schaars (en dus minder duur) en is deze ook te vinden op kortere afstanden. Dat willen we dan wel graag eens meemaken.


Toch wilden we graag kennismaken met de witte truffel. Er werd ons aangeraden om eens naar Città di Castello te rijden. Daar zou van 1 tot 4 november het truffelfestival plaatsvinden. Daar moesten we het fijne van weten. Het stadje ligt niet zo ver van vakantiewoning Casa Trasimonte.  Dus reden we op 1 november die richting uit via het mooie groene dal van Lisciano Niccone en verder langs Umbertide.


In Città di Castello stonden diverse kraampjes met streekproducten van over heel Italië, wijnen uit de regio, locale producten en uiteraard diverse standhouders die de witte truffel aanprezen. Deze kost ongeveer 5.000 à 6.000 EUR per kilo. Het is dan ook een echte delicatesse. We kochten een stukje truffel voor 32 EUR, een bijhorende schaaf, tagliatelle al tartufo en nog wat truffelolie en salsa di tartufo (truffelsaus). Daarmee zouden we de avondmaaltijd klaarmaken. Heerlijk.

Naast de witte truffel, noemden we ook reeds de tartufo nero (zwarte truffel). Maar eigenlijk zijn er ongeveer het ganse jaar door truffels te vinden.


Tartufo Biancetto (Tuber Borchii Vitt): van januari tot april.

Tartufo Nero Estivo (Tuber Aestivum Vitt): van mei tot augustus

Tartufo Bianco (Tuber Magnatum Pico): van september tot december

Tartufo Unicatum (Tuber Unicatum Chatin): van september tot december

Tartufo Melanosporum (Tuber Melanosporum Vitt): van november tot maart


Wie van truffels houdt, moet zeker ook eens richting Gubbio rijden. Daar in de omgeving bevindt zich te midden van de bossen ook een bijzonder restaurant met quasi uitsluitend truffelgerechten:


Ristorante da Baffone (Gubbio)

Santa Maria di Burano

06024 Gubbio

+39 075 924 2184

Trattoriadabaffone@gmail.com

www.dabaffone.it


De vader van de eigenaar van het restaurant was een ridder van de Orde Van Jeruzalem en tevens een befaamde exorcist. Men zou nog gaan denken dat de geheimen van de truffel even goed bewaard zijn als die van de heilige graal door de Tempeliers. Rond de truffel hangt altijd een waas van mysterie. De truffel spreekt dan ook tot de verbeelding.


Comments


bottom of page