De periode rond Pasen is ideaal om Italië te bezoeken. De dagen lengen en de zon geeft al behoorlijk wat warmte. De tuin van Casa Trasimonte ligt er prachtig bij: het gras staat fris groen en de bomen, struiken en klimplanten staan volop in bloei. Ideaal om volop te genieten van al het moois dat de streek te bieden heeft.
Pasen wordt door de Italianen nog echt gevierd en beleefd. Er is natuurlijk het religieuze aspect van de Settimana Santa (letterlijk: heilige week), maar daarnaast is het ook vooral een periode om met familie en/of vrienden samen te zijn.
Men zou in deze periode de klokken van Rome kunnen verwachten met chocolade eitjes, maar deze traditie is in Italië niet gekend. In tegendeel want vanaf Venerdì Santo (goede vrijdag) tot Paaszondag luiden de klokken in Italië helemaal niet uit eerbetoon voor het lijden van Christus.
Wel vindt men in de supermarkten grote, in kleurrijk glimmend papier verpakte, chocolade eieren met binnenin speelgoedjes als verrassing (una sorpresa) voor de kinderen. Volwassenen laten soms voor elkaar grote gepersonaliseerde chocolade eieren maken met cadeautjes of zelfs een verlovingsring daarin.
Nog traditioneler is de ‘Colomba di Pasqua’. Dit is een typisch Italiaanse Paascake in de vorm van een (vredes)duif (colomba). Origineel is dit dessert afkomstig uit Lombardije. Het was de Milanese firma Motta die met de productie begon in de jaren '30. De cake was zeer populair en geraakte verspreid in heel Italië. Deze cake is de tegenhanger van de panettone of pandoro die met Kerstmis wordt gegeten en die eveneens oorspronkelijk door Motta op de markt werd gebracht.
Over de colomba bestaat ook een legende. Zo zou de koning der Longobarden na de inname van de stad Pavia (750 v. Chr.) zijn eetlust hebben kunnen stillen met het eten van dergelijke cake. Zo kon één van de twaalf uitgekozen maagden, die de cake bereid en aangeboden had, uiteindelijk aan zijn wellust ontkomen.
Het deeg van de colomba wordt op een gelijkaardige manier gemaakt als de panettone. Men gebruikt hierbij bloem, boter, eieren, suiker en gist. Het deeg wordt in de vorm van een duif gegoten en wordt voor het bakken afgewerkt met suiker en amandelnoten. Er zijn ook andere versies met bv. chocolade. Men laat de cake goed rijzen, waardoor deze extra luchtig is. Italianen zijn dol op deze cake. Buitenlanders moeten soms wennen aan de geheel eigen zoete smaak.
Een Italiaans gezegde luidt: ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’. Kerstmis wordt traditioneel gevierd met familie, terwijl men met Pasen gerust ook kan afspreken met vrienden. De maandag na Pasen noemt men Pasquetta. Dit is een dag waarop families en/of vrienden doorgaans ‘una passegiata’ (een wandelingetje) maken. Ze zoeken het platteland op en gaan samen eten en/of picknicken. Wij kunnen hiervoor alvast de eilanden in Lago Trasimeno aanbevelen: vanuit Tuoro sul Trasimeno naar Isola Maggiore of vanuit San Feliciano naar Isola Polvese. Op beide eilanden kan men een mooie wandeling maken met bijna voortdurend adembenemende zichten over het meer. De aangename temperaturen rond Pasen en de weelderige bloemenpracht maken deze passegiata compleet.
Comments