top of page
Zoeken
Foto van schrijverBianca Van Roosbroeck

Infiorate di Spello in geuren en kleuren



De ‘infiorate’ vormen een eeuwenoude traditie van het leggen van bloementapijten. Deze traditie ontstond waarschijnlijk in de eerste helft van de 17e eeuw in de Vaticaanse Sint Pietersbasiliek, maar toen nog zonder enig verband met enig religieus feest.


Later, einde 18e eeuw, werd het leggen van bloementapijten gekoppeld aan het feest van Corpus Domini, het hoogfeest van het Allerheiligst Sacrament. Die dag wordt gevierd dat Jezus Christus zichzelf aan de gelovigen aanbiedt in de vorm van brood en wijn. Deze offergaven staan symbool voor de voortdurende aanwezigheid van Christus onder de gelovigen, waarbij zijn Woord het geloof voortdurend voedt. Dit hoogfeest valt op de tweede donderdag na Pinksteren, maar wordt vaak gevierd op de zondag nadien (sacramentszondag).


De bloementapijten worden voorafgaand aan dit feest gelegd. Wanneer ze klaar zijn, kunnen ze in al hun schoonheid bewonderd worden. Vaak is er (als sluitstuk) ook een processie die over de bloementapijten heenloopt.


In heel centraal Italië (en ook soms daarbuiten) worden infiorate gehouden. Vanuit Casa Trasimonte moet men niet ver rijden om er één te bezoeken. Zo wordt bijvoorbeeld de hoofdstraat van het vlakbij gelegen stadje Tuoro sul Trasimeno volledig bedekt onder een bloementapijt. In de omgeving zijn er ook nog heel wat andere dorpen te bezoeken waar infiorate worden gehouden, zoals bv. in Assisi, Città della pieve, Spello...


Sommige infiorate zijn bij het grote publiek goed bekend geraakt, zoals deze in Spello. Dit middeleeuwse stadje in de buurt van Assisi is prachtig gelegen op een heuvel. In de nauwe straatjes is een parcours uitgezet van ongeveer anderhalve kilometer langs de mooiste bloementapijten.


Deze tapijten vormen echte kunstwerkjes waaraan soms wel met een duizendtal personen tegelijk gewerkt wordt tijdens de nacht om alles op de hoogdag klaar te hebben. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bloemen, zaden, kruiden, bladeren, venkel, walnoot, zaaddozen van cipressen enz uit de omgeving. Maanden lang worden wilde bloemen verzameld in de velden en op de monte Subasio en wordt getracht om zoveel mogelijk kleuren te verzamelen. Mensen verenigen zich ’s avonds om de bloemblaadjes te plukken en sommige ervan te snipperen en andere te malen.


De bloementapijten liggen in het midden van de smalle straatjes; links en rechts kunnen kijklustigen passeren en de kunstwerkjes bewonderen. Deze zien er niet alleen mooi uit, maar ruiken bovendien ook nog goed. Naast bloemen, blaadjes en zaadjes wordt immers ook gebruik gemaakt van kruiden die al dan niet gemalen werden. Boven in de stad aan het kerkje, is een groot bloementapijt uitgestald. Om dit beter te kunnen overschouwen, kan men de ladder beklimmen die speciaal voor deze gelegenheid is opgesteld. Tegen de middag gaat ook een processie uit. Deze loopt over de bloementapijten heen richting het lager gelegen plein, waar een grote mensenmassa samenstroomt.


Op deze hoogdag is het in Spello bijzonder druk en het is niet zo eenvoudig om een parkeerplaatsje te vinden. Toch is het zeker de moeite waard om dit feest en de unieke sfeer in een middeleeuws kader mee te maken.


Wie de drukte wil mijden zoekt beter een andere dag uit om het stadje te bezoeken. Op dat moment is er dan misschien ook wat tijd om rustig de prachtige en goed bewaard gebleven fresco’s van Pinturicchio (‘schildertje’, vanwege zijn kleine gestalte) te bewonderen in de Cappella Baglioni in de kerk Santa Maria Maggiore.


Wie geen zin heeft om casa Trasimonte te verlaten, kan ook rustig vanop het terras genieten van de kleuren van de natuur. In deze tijd van het jaar is het heerlijk om buiten te zitten en te genieten van de voorjaarszon en de ontluikende bloemenpracht.



Comentários


bottom of page